já a víno...


Uzená rolka pro fajnšmekry...

07.06.2010 10:31

Naše teta je i dobrá uzenářka.Vyzkoušej :

kup 1,5 kg pěkně prorostlého bůčku bez kosti, 0,5 kg jemně pomletého plecka, potřebuješ sůl, česnek, několik mikrotenovách sáčků, motouzek, 1 vejce, červenou papriku.

Na tenko rozkroj bůček, udělej velký plát,poklepej paličkou, potři solí a česnekem, do mletého masa přidej 1 dcl.vody,sůl, utřený česnek, vše podle vlastní chuti. Plát bůčku natři mletou směsí, sroluj v roládu, ovaž obyčejnou nití, dej do mikroteňáku a nechej 2 dny uležet v ledničce.Pak ve velkém kastrólu vař 1 hodinu, pozor, vkládej do vařící vody v mikroteňáku, který pevně zavaž, aby se vše vařilo ve vlastní štávě.Po uvaření nechej zchládnout ve vlastní šťávě a pak rozdělej v udírně oheň, zasypej pilinami a 2 hodiny pěkně na horkých pilinách uďíš. Než vložíš rolku do udírny odstraň nitě, zamotej motouzkem , potři směsí z vejce a červené papriky, při uzení ještě jednou potři a hotovo.Směs vejce a papriky ti dodá krásnou barvičku.

A k tomu si dej ryzlink rýnský. Uvidíš.PARÁDA...

—————

Zpět